1. June 2020

Ilham Aliyev Ilham Aliyev

Aslan Aslanov: Veliki izazov i spasilačka misija lidera

Predsednik odbora AZERTADŽ, potpredsednik OANA, poznati novinar Aslan Aslanov napisao je članak o merama koje država preduzima protiv korona virusa u Azerbejdžanu i ulozi predsednika Ilhama Alijeva po ovom pitanju.


U članku se govori o tome da je strateški pogled predsednika Ilhama Alijeva na borbu protiv korona virusa - priča o uspehu.
Blagovremeno donete odluke, kao rezultat dalekosežnog razmišljanja predsednika Ilhama Alijeva, omogućile su da se gubici svedu na minimum. Država pruža maksimalnu socijalnu podršku najrazličitijim slojevima stanovništva. Nije slučajno što je Azerbejdžan jedna od zemalja koju karakteriše efikasnost mera za borbu protiv korona virusa.

Akcije koje je u to vreme preduzela azerbejdžanska vlada, a potom i donete odluke, pokazale su da je situacija danju i noću pod kontrolom predsednika. Pažljivo je pratio tok događaja, proučavao i precizno procenjivao rizike.


Strateški pogled predsednika Ilhama Alijeva na problem i njegova dalekosežna rešenja, zasnovana na proceni rizika doprineli su postizanju glavnog cilja - sprečavanju širenja virusa i razbijanje lanca infekcije. To je, upravo, ono na šta je od prvog dana pandemije ciljala politika predsednika Azerbejdžana, koji je rekao: „Za nas je prioritetno zdravlje ljudi, njihov život i socijalna zaštita.“

Kao rezultat žestokih i preventivnih mera,  kroz neko vreme, uspešno je preuzeta kontrola nad situacijom. Trend u odnosu broja zaraženih i izlečenih postao je pozitivan. Azerbejdžansko zdravstvo, uključujući medicinske radnike, pokazalo je sposobnost za prevazilaženje teškog iskušenja.


Velika prednost bilo je otvaranje moderne bolnice «Jeni klinika» sa 575 bolničkih kreveta, u danima kada je vladala epidemija, kao i puštanje u pogon preduzeća koje dnevno proizvodi 250 000 medicinskih maski u hemijsko - industrijskom parku Sumgajitu.
Poredeći broj zaraženih i smrtnih slučajeva, jasno se vidi da se Azerbejdžan vešto nosi sa lečenjem bolesti Kovid-19: do danas je od 1932 osobe zaraženih korona virusom izlečeno 1.441 osoba, dok je zabeleženo samo 25 smrtnih slučajeva.


Predsednik Azerbejdžana je, takođe, inicirao održavanje samita u formatu kontakt grupe Pokreta nesvrstanih na temu "Zajedno protiv Kovida-19." Ova inicijativa, jednoglasno podržana i odobrena od strane država učesnica, još jedan je primer liderstva Azerbejdžana u međunarodnoj saradnji protiv koronavirusa.

 

 

Priredio Balkan In

Povezane teme

UG KO NAM TRUJE DECU uputilo apel ministru kulture o čišćenju medijskog prostora... Poštovani članovi i pratioci UG "KNTD" upravo smo se obratili ministru kulture RS a u sklopu naše akcije čišćenja srpskog medijskog prostor...

Proglas za formiranje odbora Udruženja građana KO NAM TRUJE DECU... Sve ljude koji dele naše stavove, pojedince, grupe, zajednice, udruženja... pozivamo da nam se pridruže u borbi za svu našu decu. ZBIJAMO REDOV...

Bunt... Ovih dana svi su u nekoj vrsti šoka jer su studenti izašli na ulice, kažu "Dosta nam je straha i manipulacije". I opet, sekundarno je zašto...

KULTURAN SVET – novi projekat kojem ćemo se svi obradovati... Lični razvoj i kultura ne mogu jedno bez drugog. KULTURAN SVET je novi projekat kome ćemo se svi obradovati. Projekat KULTURAN SVET donosi jedan sasvim druga...

Pod formom demokratije, izjednačene su prave i nikakve vrednosti... Dragan Lakićević je srpski pesnik, pripovedač, romansijer, tumač i priređivač književnosti. Prevođen je na ruski, grčki, engleski, nemački, švedski, hola...

maj 24 2018

Nikada neću naći posao!

U procesu sam dopisivanja sa klijentom koji i pored značajnog poslovnog iskustva ne uspeva da…
novembar 18 2017

Do zvezda mudrošću, talentom i iskustvom

Nedavno je u Urduženju književnika Srbije promovisan novi, peti roman Branke Gajović, koja je i…
septembar 25 2017

Šta se sve krije u kupinama

Kupine su veoma korisne za zdravlje jer regulišu probavu, jačaju imuni sistem, omogućavaju zdravo funkcionisanje…

Balkan Life News

Photo By Balkan IN

photo1.jpg

Zašto je aktivni ugalj dobar za izbeljivanje zuba

Svi znamo da je aktivni ugalj veoma efikasan u uklanjanju nečistoće iz vode, ali ovo su razlozi zašto je efikasan u uklanjanju žutih mrlja na zubima.

Mesto za vašu reklamu

Balkan IN Magazin

Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.
Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.

Prijatelji

Sve o Labradorima

 DR MARKO JOVAŠEVIĆ – MENTALNO I FIZIČKO ZDRAVLJE

Foto

Janko Tipsarević