Odštampajte ovu stranicu
Vladan Vukosavljević Vladan Vukosavljević

Jedan od najvažnijih poslova je očuvanje kulturnog i etničkog blaga

Kultura Napisao  septembar 20 2016 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Otvaranjem izložbe "Pismo i tradicija" i dodelom nagrade za životno delo profesoru Nikoli Pavkoviću, Etnografski muzej danas je obeležio 115. godišnjicu postojanja.

Izložbu je, u zgradi Muzeja, otvorio ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, uz poruku da je posao zaštite kulturnog i etničkog blaga jednog naroda odgovoran i važan posao, koji su generacije uspešnih, kvalitetnih, obrazovanih, umnih i posvećenih ljudi u Etnografskom muzeju radili na doličan i hvale vredan način.

Prema njegovim rečima, jedan od osnovnih zadataka kulturnih ustanova, i posebno Etnografskog muzeja, jeste očuvanje kulturnog jezgra i njegovo prenošenje sledećim generacijama.

"Taj odgovoran posao Etnografski muzej je svih ovih 115 godina radio, a uveren sam da će tako raditi i ubuduće", rekao je ministar.

Čestitajući zaposlenima njihov praznik mministar je izrazio nadu da ćemo i narednih godina biti u prilici da obeležavamo velike jubileje tako značajne ustanove kulture Beograda i Srbije.

"Izložba "Pismo i tradicija" je još jedan u nizu finih bisera u aktivnositam Muzeja", primetio je Vukosavljević.

Kako je naveo, pismo i tradicija predstavljaju važne suštinske osobenosti duha jedne nacije, a na izložbi se može videti šta je na prostoru, koji možemo nazvati srpskim kulturnim prostorom, ostalo sačuvano i zabeleženo.

"Sa ovih interesantnih predmeta, šalova, krpa, krajputaša, je prožuborio srpski jezik iz različitih generacija, i imamo priliku da vidimo kako je naš narod mislio, kakav je bio u svojim emotivnim stanjima, kakve je poruke slao u svakodnevnom životu, u trenucima tuge ili radosti...", rekao je Vukosavljević.

Direktorka Muzeja Mirjana Menković rekla je da je ta ustanova delovanjem i radom pokazala i dokazala da je svesna svoje misije čuvanja etnografskog kulturnog nasleđa kao dela tradicionalne kulture balkanskih prostora.

"Naši su pogledi usmereni na vreme koje dolazi, a kao ustanova koja održava tradicionalne vrednosti srpskog naroda, nemamo drugu dužnost i obavezu nego da produžimo i unapredimo svoju delatnost sledeći put koji su nam pokazali i osvetleli naši preci", poručila je Menković.

Ona je najavila da će Etnografski muzej u oktobru gostovati u Azerbejdžanu sa izložbom "Kolekcija pirotskih ćilima iz zbirke Etnografskog muzeja", autora Marine Cvetković, a tada će biti predstavljena i Monografija "Čarojila sasrenih niti", iste autorke.

U decembru, Muzej će sa izložbom "Tekstil i ukrašavanje u kulturi Srba u 19. i prvoj polovini 20. veka", gostovati u Indiji.

Do kraja godine, Muzej će biti domaćin izložbe "Karlo IV", Narodnog muzeja iz Praga, kao i dve izložbe Etnografskog muzeja iz Sankt Peterburga, najavila je direktorka.

Izložba "Pisma i tradicije - natpisi na etnografskim predmetima", autorke Vjere Medić, biće otvorena u naredna četiri meseca, a njenu građu predstavljaju raznovrsni predmeti tradicionalne kulture Srba i drugih naroda sa prostora Srbije iz 19. i 20. veka.

To su predmeti na kojima su oblikovani motivi slova i slovnih natpisa, koji su predstavljeni u više različitih oblika - kao pojedinačno slovo ili inicijal, monogram, u obliku imena i prezimena, kraćeg ili dužeg natpisa.

Pored otvaranja izložbe, povodom Dana muzeja, danas je etnologu Nikoli Pavkoviću dodeljena nagrada za životno delo "Dr Borivoje Drobnjaković", za celokupno stvaralaštvo i izuzetan doprinos etnografskoj nauci.

Zahvalnice Etnografskg muzeja su uručene Ministarstvu kulture i informisanja za podršku svestranom razvoju Muzeja, RTS-u za praćenje i predšatvljanje rezultata Muzeja, kao i Slobodanu Banderaću za izradu replike guasala srpskog vojnika iz Prvogsvetskog rata.

 

Izvor: Tanjug

Povezane teme

Dišite jesen punim plućima... Čovek je neraskidivo povezan sa prirodom. Po verovanju drevnih Kineza sve u prirodi ima cikličan karakter. Ciklusi se smenjuju a naše telo nesvesno te...

Tesla kao jasnovidac... Sasvim je jasno da je Tesla morao imati uvid u ono što bismo danas u nedostatku boljih izraza mogli nazvati parapsiholoska, odnosno izmenjena stanja sves...

TESLINA ISTRAŽIVANJA U KOLORADO SPRINGSU... Željko Sarić je po obrazovanju inženjer elektrotehnike. Takođe je i prozni pisac, pesnik i novinar. Objavio je dve knjige poezije: Izlazak iz dana (1998) i Za&s...

Mumija u Narodnom muzeju... Beogradska mumija koja je svoj put iz Egipta do srpske prestonice našla preko Sredozemnog mora i Dunava, započela je "avanturu po svetu" kao predmet na i...

Izložba "Veliki Tesla" na beogradskom aerodromu... Putnici koji do sredine decembra doputuju u Beograd, ili iz njega krenu, ali i svi zainteresovani, moći će na beogradskom aerodromu da posete izložbu "Veliki Te...

Pročitano 3708 puta Poslednji put izmenjeno septembar 20 2016