19. September 2017

Češkim žardinjerama protiv terorističkih napada vozilima

Češki naučnici sa Univerziteta odbrane u Brnu i Tehničkog univerziteta u Pragu smislili su specijalne žardinjere od nove vrste betona sa žicom i betonske klupe protiv terorističkih napada kamionima i vozilima, koje za razliku od običnih efikasno zaustavljaju i teške kamione kojima bi teroristi hteli da pregaze masu.

„Prepreke koje se obično koriste ne moraju da spreče napad. Kada teretno vozilo polako udari u barijeru tešku jednu i po tonu, pomeriće je i može da nastavi vožnju. Naša žardinjera je u stanju da apsorbuje ogromnu količinu kinetičke energije. Kamion će se razbiti udarom u nju“, rekao je češkom dnevniku Lidove novini Pavel Manjas sa Univerziteta odbrane.
Specijalni armirani beton uz elemente kojima se učvršćuje, prema proračunima naučnika iz Brna i Praga, morao bi da izdrži i udar kamiona od 22 tone koje se približava brzinom od 100 kilometara na čas.

Od istog armiranog betona češki naučnici su smislili, a preduzeće Institut zaštitinih betonskih konstrukcija proizvelo za tržište i specijalne gradske klupe koje, povezane po dve, takođe treba da predstavljaju efikasnu barijeru protiv terorista, pre svega protiv eksplozija na aerodromima i železničkim stanicama.

Za specijalne antiterorističke žardinjere zainteresovano je nekoliko čeških gradova, među njima konkretno Ostrava i Plzen, a svetsku premijeru imaće na sajmu „Armi2017“ u Rusiji naredne sedmice.

 

Izvor: RTS, BETA

 

Povezane teme

Nаsilnа vаrijаntа utopije... Dа li je terorizаm došаo ili se vrаtio nа Bаlkаn? Tа nedoumicа je prevаshodno koncepcijskа, jer je ovde nаsilje uglаvnom osobeno, i u svаkom pogledu pril...

Dvogodišnja azerbejdžanska devojčica i njena baka – nove žrtve jermenskih napada u Nagorno-Karabahu... Kao državljanka Srbije, zemlje koja je bila suočena sa agresivnim separatizmom i odvajanjem svoje istorijske teritorije, Kosova i Metohije, pažljivo pratim vest...

Napad panike... Napad panike je jedan od najsnažnijih doživljaja koje čovek može da podnese. Dešava se da intenzitet napada nekad bude slabiji, a nekad toliko jak da ...

Postavljeni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Balkan In.

Balkan IN Magazin

Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.
Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.

Prijatelji

Sve o Labradorima

Korisni saveti - Uradi sam

DR MARKO JOVAŠEVIĆ Zdravlje kao način života

Foto

Janko Tipsarević