16. January 2018

Novi metod za otkrivanje i analiziranje ćelija raka

Rano otkrivanje ćelija raka i utvrđivanje njihovih osobenosti i sposobnosti da formiraju metastaze, poboljšalo bi prognozu mnogim obolelim i unapredilo onkologiju.

Dr Andreja Jović istražuje u toj oblasti i učestvuje u izradi uređaja koji bi mogao da donese revoluciju u toj sferi biomedicine.

Dr Andreja Jović je završio bioinženjerstvo na Univerzitetu Berkli, doktorat u istoj oblasti na Univerzitetu u Mičigenu, i postdoktorske studije iz oblasti biologije kancera u Centru za kancer „Sloun Ketering memorijal", u Njujorku.
Tokom 2016. godine bio je gostujući istraživač na Univerzitetu Santa Klara. Rezultate svojih istraživanja objavljuje u prestižnim naučnim časopisima. Dobitnik je šest nagrada i član Američkog udruženja za istraživanje kancera.

Naš sagovornik trenutno radi na razvoju novog uređaja za otkrivanje i analizu tumorskih ćelija u krvotoku bolesnika, u inovativnoj kompaniji CitoMag, u Silicijumskoj dolini u Kaliforniji.

„Usavršavamo uređaj koji omogućava da se izoluju ćelije raka iz krvi. Naš cilj je da iz krvi pacijenata izolujemo ćelije raka koji se već proširio, i da odredimo koje su njihove karakteristike. Tako bismo umesto invazivne biopsije, koju je ponekad i nemoguće izvesti, mogli da prikupimo dovoljno podataka analizirajući samo uzorak krvi, i na taj način odredimo koja je terapija najbolja za pacijenta", rekao je za Portal Obrazovno-naučnog programa dr Andreja Jović.

Istraživači su dizajnirali prototip uređaja, i trenutno rade na usavršavanju sistema kako bi mogli da se obrađuju uzorci obolelih od različitih vrsta kancera. Prema rečima dr Jovića, veoma je važno to što su u mogućnosti da izoluju žive maligne ćelije, obeležene magnetnim česticama, na kojima mogu da se urade dodatne analize poput analize proteina na površini ćelije i mutacija.
„Za sada, uređaj koji smo napravili može se koristiti u istraživačkim laboratorijama. Kada dobijemo još sredstava iz fondova u SAD, usmerićemo se na dokazivanje njegove efikasnosti kroz kliničke studije i upotrebu u kliničkoj praksi", dodao je naš sagovornik.

Budućnost biomedicinskih istraživanja je, smatra dr Jović, inženjerstvo ljudskih tkiva i organa, koji bi smešteni na čipove poput onih na matičnim pločama računara, trebalo da zamene životinjske modele u pretkliničkim istraživanjima i ranim fazama kliničkih istraživanja. Na takvim modelima, očekuje, testiraće se lekovi. I ne samo to ‒ laboratorijski dizajnirani mikrosistemi organa pojedinca omogućiće personalizovan pristup lečenju, istraživanja kakva nije moguće sprovesti na ljudima, kao i mnogo bržu proveru efikasnosti novih lekova i vakcina.

Naš sagovornik vidi svoje mesto u oblasti proučavanja novih metoda koje će omogućiti otkrivanje raka u najranijim fazama.

„Aparat o kom sam govorio je za utvrđivanje karakteristika malignih ćelija u kasnijim fazama; međutim, što ranije to uradimo, bolja je prognoza za pacijentaˮ, ističe. Potrebno je stoga smisliti novu metodu, kroz ʼimidžingʼ, ili pomoću novih senzora, objašnjava dr Jović i zaključuje: „Mislim da je to budućnost i to je nešto na čemu želim da radim".

 

Marija Stevanović, RTS

Foto: Wccftech

Povezane teme

Saveti za očuvanje vaginalne flore... Očuvanje  normalne vaginalne flore je važno i zbog toga što smanjuje rizik od dobijanja seksualno prenosivih bolesti.  Mnogo faktora utiče n...

Za višak kilograma okrivite mozak, ne telo!... Neurohirurškinja Sandra Amot sa Univerziteta „Jejl“ tvrdi da je držanje dijete često „glavni krivac“ za višak kilograma. ...

Vrste meditacije... Meditacija ima na desetine prednosti i nju mogu primenjivati  vernici i nevernici, poput zen meditacije. Postoji puno različitih meditacija, a ovde ćemo...

Zdrave maske za kosu od kefira... Maske na bazi kefira doprinose sjaju i volumenu kose. Osim toga, one su odlično sredstvo za jačanje, lečenje i rast kose, i možete ih koristiti u kućnim uslovim...

Poeziju pišem iz vrenja sopstvenog bića... Viktor Radun Teon (1965) je ovih dana, u Biblioteci  “Milutin Bojić „,  predstvio svoju novu zbirku pesma pod nazivom „Krv i ruža&ld...

Postavljeni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Balkan In.

Balkan IN Magazin

Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.
Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.

Prijatelji

Sve o Labradorima

Korisni saveti - Uradi sam

DR MARKO JOVAŠEVIĆ Zdravlje kao način života

Foto

Janko Tipsarević