Odštampajte ovu stranicu
Futuristička multifunkcionalnost kao imperativ Nemanja Kiso, arhitekta

Futuristička multifunkcionalnost kao imperativ

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kad pomislimo na modernu arhitekturu i dizajn,u fokusu nam je ime Nemanja Kiso kao sinonim za visoke estetske standarde i funkcionalnost. 

Čime ste bili vođeni kada ste određivali pravac Vašeg delovanja na prostor?

-Iz mojih dizajnerskih rešenja,bili oni unikatni komadi nameštaja ili je reč o dizajnu enterijera nekog prostora proizilazi upravo spoj vizuelnog izgleda i funkcionalnosti. Smatram da dizajn, koji je svrha sam sebi, bez stvarne vrednosti i mogućnosti primene u različitim sferama, gubi na svojoj vrednosti dok funkcionalnost, koja nema nikakvih estetskih vrednosti, nije zanimljiva.
Takođe, veliku pažnju posvećujem inovacijama u dizajnu što mi daje motivaciju za dalji rad.


Čini se da ste opredeljeni za minimalizam ali on,sasvim izvesno,u sebi nosi mnogo bogatiju ponudu, te tako jednu udobnu sofu pretvarate u savršeni nameštaj za dnevni boravak, recimo. Koje elemente ona ima?

-Multifunkcionalna sofa se sastoji iz tri tapacirana dela i malog klub stočića elipsoidne forme, rasklopiva je i lako se vraća u prvobitni položaj. U zavisnosti od rasporeda elemenata, može se koristiti kao krevet ili kao ugaona garnitura. Kao što ste napomenuli, namenjena je za korišćenje u stambenim prostorima (rezidencijama, stanovima) ali i u luksuznim javnim objektima (hotelima,tržnim centrima,kafićima i klubovima...)

 

Kiso desing - sofa

 

Posle višenamenske sofe iznenadili ste nas rešenjem za policu za televizor. Koja je njena šira namena ili šta sve možemo dobiti kupovinom ove multifunkcionalne police?

-Kupovinom Tv police dobijate, pre svega jedan nesvakidašnji i futuristički dizajn kojeg karakterišu oštre linije i minimalizam. Pošto je reč o višenamenskom dizajnu, tv polica nije namenjena samo za televizor,već na nju možete staviti gramofon, radio, omiljene knjige ili flaše vina. Tv policu možete koristiti u objektima poput stambeno-poslovnih jedinica, u restoranima ili hotelima...

 

Kiso desing - polica

 

Shvatili ste da je veliki problem mali životni prostor. Kako od njega napraviti prijatno mesto za obitavanje a da se ništa ne izgubi, čak da se dobije ono što ga čini pravim domom sa svim njegovim elementima?

-Vidim rešenje u pažljivom planiranju i usklađivanju naših želja i potreba, u dobroj organizaciji prostora a od velike važnosti je i kupovina montažno-demontažnog nameštaja kada su u pitanju stambene jedinice manjih kvadratura. Takav tip nameštaja je veoma pogodan jer se jednostavno rasklopi i po potrebi vrati u prvobitni položaj, pored toga što je funkcionalan može biti vrlo dekorativan i moderan.

Kroz vaše stvaralaštvo, pokreće se pitanje smisla.Sve je svrsishodno i nema nepotrebnih elemenata. Da li je to i vaša životna filozofija?

-Apsolutno,tu pre svega mislim na jednostavnost i želju da budem drugačiji od drugih.
Dosta pažnje posvećujem sitnicama i detaljima koje kasnije čine bitnu razliku, kako na privatnom, tako i na poslovnom planu.

Koliko vizuelni identitet prostora,pa i njegova funkcionalnost,imaju uticaja na ljude koji u njemu borave?

-Svaka osoba ima specifične osobine koje se reflektuju na ambijent. Dosta toga se može saznati o vlasniku stambenog prostora na osnovu toga kako je uređen njegov dom, da li koristi tamne ili svetle boje, modene komade nameštaja ili rustične, da li u njemu vlada red ili nered.
Svakako da veliki uticaj na čovekovu psihu izaziva prenatrpan i neuredan prostor kao i loša kombinacija boja u enterijeru.

Na šta ste usredsređeni, koja je vaša vizija?

-Trenutno sam usredsređen na nove projekte koje treba da predstavim javnosti za nekoliko meseci, reč je o većim javnim objektima.Voleo bih da stvorim novi prepoznatljivi pečat u dizajnu nameštaja i enterijera, kako u Srbiji, tako i u svetu. Mislim da sam na dobrom putu.

Da li uvek sledite sebe ili dopuštate da na vas utiču trendovi?

-Pratim trendove ali ne robujem njima.Ubeđen sam da će moj dizajn biti podjednako interesantan ljudima i u narednih desetak godina.

Koje materijale koristite za izradu nameštaja?

-Pošto svoje komade nameštaja proizvodim u Srbiji, pre svega sam fokusiran na pločaste materijale kada je u pitanju tv polica (sirovu ivericu-furnir, univer, medijapan) , za izradu sofe je korišćen kvalitetan sunđer potrebne gustine, memorijska pena, mikrofiber i prevrnuta koža.

Kako činjenica da se razlikujete od mnogih utiče na Vas, kako Vas kolege prihvataju kao takvog?

-Nažalost,nemam potrebnu podršku kolega (čast izuzecima).
U našoj struci,koja je inače jako potcenjena, između kolega vlada jedna određena doza sujete i zavisti koju ne mogu da shvatim niti da razumem. Orijentisan sam na to da budem toliko dobar da me jednostavno ne mogu ignorisati.


Razgovor vodila Dragana Lilić

Povezane teme

Izložba u KomBank Art holu - kako pakovanje prodaje robu?... BEOGRAD - Građani zainteresovani da posete izložbu grafičkih radova "Cigla", studenata Fakulteta primenjenih umetnosti, koja prikazuje kako prodajne tehnike i p...

Dve decenije uspešnog poslovanja Svetomira Jeftimijevića na Severu Kosova... Živeti i raditi na Kosovu i Metohiji nikada nije bilo lako, čak ni u periodima mira, a naročito od devedestih godina kada su međunacionalni odnosi doveli i do r...

Projekat "Konjarnik za sve"... Želja mi je da čitaocima kulturno informativnog portala Balkan In predstavim moju vizuju nekog novog i modernijeg Konjarnika, koji će svojim izgledom umnogome o...

Na Novom Beogradu otvoren je dizajn studio "SAVET ARHITEKTE"... "Savet arhitekte" je novootvoreni dizajn studio, smešten u ulici Studentska 43 na Novom Beogradu. Kao što i sam naziv kaže, dizajn studio "Save...

Pročitano 2697 puta