30. November 2023

Novu sezonu Ateljea 212 otvara Bergmanova "Jesenja sonata"

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Premijerom predstave "Jesenja sonata", po tekstu Ingmara Bergmana, a u režiji Jagoša Markovića, u četvrtak 22. septembra, počinje 60. sezona u pozorištu “Atelje 212”.

Na dan jesenje ravnodnevnice, beogradskoj publici će se u ulogama čuvene pijanistkinje Šarlote, njene kćerke Eve, Evinog muža Viktora i mlađe sestre Helene, predstaviti Tatjana Bošković, Branka Šelić, Mladen Andrejević i Jelena Petrović.

Kako je na današnjoj konferenciji za medije Marković objasnio "Jesenja sonata" je odabrana kao odgovor pozorišta na današnji odnos društva prema pozorištu i kulturi.

"Pitao sam se kako mi da malo doprinesemo, koliko možemo, i pomislio sam da je bol kvintesencija duhovnosti, da je na kraju tog bola, te katarze i porodičnog pakla, ipak lepota", rekao je Marković.

Istakao je da su glumci ostvarili fantastične uloge i dodao da, kao reditelj, preuzima odgovornost za sve što će publika moći da vidi.

"Imao sam odlične uslove, i u Grad teatru Budva i u Ateljeu 212 i sve je kako sam hteo. Ni za čim nemam da žalim i jedva čekam da dođete da nas gledate", poručio je Marković.

Glumica Tanja Bošković, podsetila je na prvo izvođenje predstave na Grad teatru Budva, ovog leta, dodajući da je u pauzi između tog izvođenja i sutrašnjeg, shvatila da uloga Šarlote nije uloga, već da je zapravo prevazilazi.

"To je moj lični, duhovni čin, kao molitva. Tako doživljavam Šarlotu. Ništa u njoj nisam dirala, samo sam služila velikom Brankinom daru (Branka Šelić - Eva), kao i Jagoševom, ali i muzici", rekla je Bošković.

Ona je istakla da je prvi put u životu, posle mnogo godina igranja u brojnim mjuziklima, osetila kako je muzika vodi kroz ulogu.

Branka Šelić, koja igra Šarlotinu ćerku Evu, zahvalila je na prilici da učestvuje u tom projektu, dodajući da, bez obzira što je školovana za taj posao, nikada ne bi imala hrabrosti da sebi dodeli ulogu Eve.

"Sve više zaboravljamo da je pozorište, osim profesionalnosti, istovremeno i stvar poverenja. Podrazumeva se da svi radimo, da smo relativno talentovani, ali poverenje je velika stvar, i zato sam veoma zahvalna Jagošu Markoviću", rekla je Šelić dodajući da je veoma uzbuđena uoči sutrašnje premijere.

Jelena Petrović, koja igra mlađu sestru Helenu, rekla je da je "Jesenja sonata" umetničko delo koje je ansambl Ateljea uspeo da napravi i da to prevazilazi glumu i predstavu.

"To je život koji se živi sat i 20 minuta. Ovo je umetničko delo koje smo svi zajedno uspeli da osetimo. Nije čak ni svako za to. Ili to možete ili ne možete. Jednostavno se oseti", rekla je Petrović.

Viktora, u predstavi Evinog muža, igra Mladen Andrejević, koji je konstatovao da glumac, kada mu prođe život, razmisli u kakvim je predstavama igrao i da je "Jesenja sonata" upravo ta koje će se sećati.

"San je da to bude tim, ekipa, da sve bude dobro, i ovde se to dogodilo, na opštu sreću", rekao je Andrejević.

On je naglasio da glumci imaju privilegiju da u zlom vremenu utočište i sklonište nađu u pozorištu i zaključio da mu je jedini strah da li će "Atelje umeti da glumi kao što su glumci glumili u njemu".

Direktor Ateljea 212 Branimir Brstina dodao je da to pozorišta planira za sledeću godinu još barem jednu zajedničku koprodukciju sa Grad teatrom Budva i dodao da je ponosan što je imao priliku da ovog leta vidi prvo izvođenje "Jesene sonate".

"Umetnici su uspeli da to sa scene, što boli, probudi u čoveku kreativnost i želju za spasavanjem svog života. Ova teška i duboka predstava, i bol u njoj, teraju čoveka da se bori za život, za novo stvaranje. Zato ova duboka drama tektonski pomera naš naviknuti život i tera nas da ga promenimo na sve moguće načine i učinimo boljim", rekao je Brstina.

Direktor festivala Grad teatar Budva Blažo Radoman podsetio je da je tokom 30 godina trajanja tog festivala i 60 godina Ateljea 212, "Jesenja sonata" prva koprodukcija i da je to primer “win-win” kombinacije.

"Reakcija publike i stručne javnosti je bila odlična i to je ono što nas preporučuje da nastavimo saradnju, ne samo u koprodukcijama. Verujem da će se gosutujća predstava Ateljea naći na našem repertoaru", rekao je Radoman i dodao da će se "Jesenja sonata" naći na repertoaru tog festuvala i 2017.

"Jesenja sonata" Ingmara Bergmana govori i svetski poznatoj pijanistkinji Šarlot koja je porodični život podredila karijeri, a posebno svoj odnos sa ćerkom Evom.

Posle mnogo godina Šarlot dolazi u posetu Evi, ne znajući da će u njenom domu sresti i drugu ćerku Helenu, koja je psihički bolesna i nesposobna da normalno komunicira.

Napetost raste jer je Šarlot ljubomorna zbog snažnije povezanosti Helene sa sestrom nego s njim, a ta atmosfera dostiže vrhunac kada se, jedne noći, u razgovoru, otkrije potiskivani događaj o kojem se godinama u porodici nije govorilo.

 

Izvor: Tanjug

Povezane teme

Premijera filma “POVRATAK”... U beogradskom Centru Sava, u utorak 21. februara 2017. godine u 20:30h, biće održana svečana premijera domaćeg filma Povratak (The Retrurn). Ovo je debitansko o...

POEZIJA: Zakletva; Prvi Njutnov zakon; Jesenja uspavanka - Ivica Milovanović... Zakletva Dušoda bar nisam pesnik(a pesnik se postaje kada jesvaki drugi izbor nadohvat nedohvata)mogao bih tibez bojazni od kritike i samokritikebez d...

Mama Milica kao inspiracija za drugačiji pristup detetu... Često se pitamo kako vaspitavati decu u vremenu velikog moralnog posrnuća, kako ih zaštititi od pošasti potrošačkog društva i pripre...

Odlazak još jedne legende - preminula Mira Stupica... Čuvena srpska glumica Mira Stupica premunula je noćas u Beogradu u 93. godini, potvrđeno je Tanjugu u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Pre samo dva ...

Novum i globalno pozorište, između komodifikacije i umetničke nužnosti... Međunarodna konferencija "Novum i globalno pozorište, između komodifikacije i umetničke nužnosti" počela je danas u Jugoslovenskom dramskom pozori&scaron...

Pročitano 3868 puta Poslednji put izmenjeno septembar 21 2016
avgust 09 2017

“Drvoseča nikada ne pati od anksioznosti i depresije” – moja priča

Depresija je subjektivni, najličniji doživljaj situacije u kojoj ste, odnosno, „bolest misli“. Zbog toga ćemo…
februar 03 2017

Poezija je kad umeš lepo da kažeš - ako imaš šta

Duško M. Petrović, lirik i satirik, rođen je 1948. godine u Bosni i Hercegovini. Školovao…
jul 04 2017

Simptomi anemije u trudnoći

Anemija nije obavezan pratilac trudnoće, ali se često javlja kod žena koje su u drugom…

Balkan Life News

Photo By Balkan IN

photo4.jpg
Balkan IN

Kulturno informativni portal Balkan In.

Hram Svetog Save, Kripta

Populaciona politika - neka sve maske padnu

Hajde da se ponovo oglasim i dam svoj skromni doprinos novoj LGBT paradi, jednoj od dve, koje se organizuju u Beogradu. Drugi gradovi na sreću ili nesreću plaćaju samo jednu…

Mesto za vašu reklamu

Balkan IN Magazin

Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.
Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.

Prijatelji

Sve o Labradorima

 DR MARKO JOVAŠEVIĆ – MENTALNO I FIZIČKO ZDRAVLJE

Foto

Janko Tipsarević