17. August 2022

Ilija Šaula, pisac Ilija Šaula, pisac

Spiritualni bulevar za uzvišene domašaje

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ilija Šaula već izvesno vreme posvećeno profiliše svoj literarni iskaz usmeren ka duhovnosti, ka spoznajama podstaknutim uvidima u srodna iskustva drugih, usmeravanju ka onome što je duhovna spoznaja, duhovno iskustvo, na šta ukazuje podnaslov Promisli o životu.

Svetlost kao izraz čiste ljubavi, duševnih i duhovnim senzacija bitna je karakteristika njegovog bića koje je potpuno okrenuto drugima i koje tu svetlosnu (ljubavnu ) supstancu neprekidno i nesebično emanira i literarno ovaploćuje kako u poeziji, tako i u prozi i ukupnom svom aktivizmu.


Knjigu pod nazivom Bulevar svetlosti, čine prozni lirski zapisi, priče,  fantazmagorije, crtice, komentari i osvrti na neke pojave u kojima se kroz naraciju,  a nekad i u esejističkom maniru, nekad kolokvijalno govori o veoma različitim temama. Osnovne teme su  zapravo samoosvšećivanje bića,  pokušaj osvetljavanja čovekove biti kroz rečeno, kroz dodire u duhu i vrednovanje čoveka i života spram ljubavi i humanih životnih vrednosti. Mnoge rečenice su, gotovo, sentence mudrosti, definicije o mudrosti, rečima, knjizi,poeziji, osećanjima, životu i smrti...Ovo je knjiga kojom se poziva na ljubav i slogu među ljudima. U tom smislu,  autor nužno komparira afirmativno i degradirajuće u ovom vremenu kroz kontakte sa drugima, kroz upućivanje ka večnim vrednostima života  koje ne zastarevaju te na taj način oživljava lepotu mudrosti prethodnih generacija i aktuelizuje njihove pouke. “Hranimo se ljubavlju, pustimo svetlost u sebe, svetlimo svakom živom biću na našoj planeti, budimo ljudi, volimo se!”

Bulevar svetlosti, Ilija ŠaulaBulevar svetlosti, Ilija Šaula


Ima li većeg i humanijeg imperativa od ovoga, biti drugome svetlost, biti oslonac i putokaz onima koje je zaposeo mrak i ne vide ni izlaz ni smisao porobljni beznađem?
Bulevar svetlosti Ilije Šaule, otvara večnu dilemu  šta je stvaralački čin i šta sve na njega  utiče. Ako se posmatra stovreno delo ima se utisak potpune celine, koja ponekad deluje kao da je srezana i odnekud izvučena cela te da se tu više ništa ne može ni za jotu promeniti. I pri tom ne znamo da li je delo stvarano sa naporom, u  snažnom nadahnuću, odjednom ili sa prekidima, ali njegova knjiga ostavlja utisak celine koja je zrela odjednom „spuštena“ autoru u ruke, što nesumnjivo govori o duhovnoj fermentaciji i nužnom zrenju koje joj je prethodilo.
Ima umetnika koji veruju u nadahnuće i onih koji  ga poriču, kod Šaule je ono očigledno jer ga otkrivaju lirska obasjanja kada je njegov duh bio najproduktivniji i dao najprecizniji literarni iskaz. 

Ilija Šaula sa suprugomIlija Šaula sa suprugom


Zanimljivo je kako o tome razmišlja Pol Valeri  koji kaže da  više voli da stvara pri punoj svesti a ne u nekoj duhovnoj egzalatciji koja mu omamljuje svest  čak i ako tako nastalo delo pokazuje manjkavosti jer:   “Mi se ne ispunjavamo i ne izgradjujemo  kroz delo, kroz njegove prividnosti i dejstva, već samo kroz način na koji smo ga napravili”. Stoga je vredno pomenuti kako, zapravo, umetnik dok traga za formom svog dela, traga i za oblicima svoje svesti koja  ga oblikuje dok delo nastaje, tako de se ne bismo sasvim složili sa Valerijem, jer se svest već jednom kvalitativno uobličena više  ne vraća na niži nivo pre stvaranja dela.

Ilija Šaula je od onih budnih duša koje osluškuju svemir  kao  otkucaje sopstvenog srca, ali koje svesne ustrojstva civilizacije i nužnosti suprotstavljanja zlu, šire svetlost svog bića na sve strane pokušavajući  da bar delimično rasvetle taj sveopšti mark ljudskog posrnuća. Ljubav je oduvek bila sinonim svetlosti i filozofi su je uvek izjednačavali sa svetlošću  čega je i ovaj autor svestan. On, zaprvao, sve vreme podseća na arhetip, na ono  fundamentalno u čoveku a to je ideja dobra koja se mora vrlo svesno sprovoditi i njome treba podsticati druge da je se osveste.


Autor Bulevara svetlosti racionalnim delom svog bića sagledava svet oko sebe, ali njemu ne izmiče mistična suština i čovekove duše i egzistencije. Stoga on stalno evocira sećanja na svoje detinjstvo, svoj bajkovit zavičaj na Kordunu iz vremena kada se još moglo naivno i nevino verovati u dobrotu: “U mom selu na Kordunu živelo je dosta starih mudraca. Svi su bili stariji od veka. Moje selo je bilo rasprostranjeno na devet brda. Na svakom od njih živeo je po jedan mudrac. Oni su se sastajali samo jednom godišnje i to na Svetog Iliju.Tada bi se svi seljani okupili na zboru  da bi saslušali njihove propovedi.Usudio sam se da pitam jednog mudraca, šta je sreća. On se nagnuo ka meni, zagrlio me i šapnuo: Sreća se zaslužuje. Nisam ga razumeo.”

Ilija Šaula Ilija Šaula


Za neke spoznaje nužno je iskustvo i  misaona zrelost. Ilija Šaula, posredstvom knjige Bulevar svetlosti pokazuje da je tim spoznajama dorastao i da sad ima odgovor na pitanje postavljeno u detinjstvu, šta je sreća! Sreća je imati mnogo ljudi u srcu i biti u srcima mnogih ljudi. I da je, zapravo, sreća ta ”usmerena energija”, ta  oživljena ljubav ka bližnjem  i odgovor na nju, a ona se prenosi rečima. Zato u njegovim knjigama ima toliko svetlećeh reči, toliko apelativa, toliko energije koja greje i ozaruje ljude koji sve više zaboravljaju da su plod ljubavi i da treba da umnožavaju ljubav.
Komentarišući virtuelna “posela” ( to jest svet na društvenim mrežama koji ga nadahnjuje i podstiče  na pisanje, Šaula primećuje da je i tu mnogo zla, ali i mnogo konstruktivnih susreta:
Suprotnosti nisu isključivi činioci jedne celine već se uzajamno dopunjuju. Racionalno i mistično jesu suprotnosti, ali se one ujedinjuju u čoveku. Fritjof Kapra u Tao fizike kaže: „Nauci nije potreban misticizam, i misticizmu nije potrebna nauka, ali čoveku je potrebno i jedno i drugo.“ Ukloniti bilo koju od ovih suprotnosti znači osiromašiti čovekove mogućnosti i moći. Udružena moć dve suprotnosti izvire iz ljudskog bića kao njegova životna istina.

Kajzerling kaže: patnju sudbine ne preuzimam na sebe zato da bih vežbao podnošenje i strpljivost. To bi bilo samo negativno, sam moralitet, sve u svemu samo vrlina. Patnju treba da preuzmem zato što me ona podstiče na uzvišenije. To uzvišenije je potpuno bivstvo. Celovito Bivstvo i njegova Istina. Jer „samo ono što boli obuzima čoveka, celinu čovekovu i potpunog čoveka“. Ka tom uzvišenijem neprekidno traga ovaj ozareni patnik koji je štošta preturio preko glave.

Brankica Damjanović, Ilija Šaula, Milica LilićBrankica Damjanović, Ilija Šaula, Milica Lilić


Šetnja Bulevarom svetlosti Ilije Šaule donosi ozarenja,  a nastoji da zakloni od svih senki koje nastanjuju dušu čoveka savremenog doba. Jureći  ka sve nedohvatnijim ciljevima koje moderno doba postavlja pred njega on je izgubio elan i volju za spuštanje u dubinu duše gde prebiva neotkrivena i neiscrpna ljubav i lepota koju možemo stvaralački artikulisati i obnoviti se. To je model koji Šaula ne samo zagovra već i demonstrira u celini knjige afirmišući energetsku moć duha i ljubavi, onih večnih sila u čoveku koje su zapretane ali koje večno žive i čekaju da ih vaskresnemo.
Autor ove knjige kao primarno načelo svoje poetike nudi baš to: evokativnu moć reči, umetnosti i veru u to da reči mogu delovati ozdravljujuće, da ljubav može da se probudi u svima i da ozari sve.


Jednostavnog stila knjige Bulevar svetlosti je podsticajna i potrebna savremnom ispražnjenom čoveku izgubljenom  između htenja, moranja i nemogućnosti realizacije svojih ciljeva. Dakle, svima, jer “ljubav je arterija čovečanstva...i vlada svetom  potajno i neumoljivo!”  Mada mnogi toga nisu svesni a Ilija Šaula piše baš zbog toga, angažovanja svesnosti u poimanju i doživlaju života , kao što nas na to odavno podseća i Ivo Andrić:

"To je jasno onima koji se bave umetnošću, naukom i filozofijom, ali nije onima koji su opsednuti materijalnim dobrom, sticanjem, lakim životom. Napredak u vremenu uvek je napredak u svesnosti...

 

Mr Milica Jeftimijević Lilić

Povezane teme

Poezija, Ljubav, Razumevanje, Tolerancija...... „Ako je romantička reakcija na trošenje riječi u poeziji danas još samo njihovo zapinjanje u lijepom govorenju, tad vlastite refleksije nije...

Violeta Pačevski: Pustiti volju - neka uđe... Violeta Pačevski piše poeziju i prozu koju je do sada objavljivala je u raznim listovima i časopisima. Zastupnjena je u pesničkim zbornicima, almanasima ...

Prestati biti žrtva sopstvene dobrote je mera mudrosti... Spisateljica Sofija Veljković iz Požarevca, svoju dugo sticanu mudrost, u zrelom dobu objedinila je u knigu neobičnog naziva “Lice kože”. Ova duhovn...

Ljubinko Jelić - pesnik, graditelj, humanista... Kada se sagleda život jednog ostvarenog čoveka, možda bi se trebalo zapitati, šta ga je to vodilo svim tim putevima i  učinilo ga drugačijim od ...

Prizrensko bilo života koje se obnavlja... Mali esej povodom knjige „Vraćam se“, Nade Hadži – Perić, posvećene Prizrenu Stvaralačke energije često izviru iz onoga što je čovek...

Pročitano 7036 puta Poslednji put izmenjeno maj 03 2017
avgust 03 2018

Nefunkcionalne roditeljske uloge

Svaki roditelj svome detetu misli najbolje (ali da li i kroz dela to pokazuje?).
januar 20 2020

Služenje čovečanstvu - to je moja želja i moj cilj

Elvira Kujović je ime koje se sve češće viđa na stranicama književnih  časopisa u svetu.…
septembar 20 2016

Posle četiri godine inovativni lekovi na pozitivnoj listi

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da će do kraja godine biti uvedeni inovativni…
oktobar 30 2016
Kako nastaje bolest?
septembar 27 2016
Saveti za trudnice

Balkan Life News

Photo By Balkan IN

photo3.jpg
Balkan IN

Kulturno informativni portal Balkan In.

Hram Svetog Save, Kripta

Granatiranja azerbejdžanskih pograničnih snaga od strane jermenskih vojnih jedinica

Apel Džavanšira Fejzijeva, poslanika, kopredsedavajućeg Odbora za parlamentarnu saradnju između EU i Azerbejdžana u Evropskom parlamentu

Mesto za vašu reklamu

Balkan IN Magazin

Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.
Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.

Prijatelji

Sve o Labradorima

 DR MARKO JOVAŠEVIĆ – MENTALNO I FIZIČKO ZDRAVLJE

Foto

Janko Tipsarević