18. April 2024

Neplodnost je i psihološki problem – otvoreno besplatno savetovalište

Stručnjaci iz oblasti lečenja steriliteta, kao i mnogobrojna istraživanja, pokazali su da je uloga psihologa veoma važna u lečenju neplodnosti.

Suočavanje sa ovim problemom jedno je od najstresnijih iskustava sa kojima se parovi susreću, svejedno da li prolaze kroz proces vantelesne oplodnje ponovo ili se sa ovom procedurom susreću prvi put. Zato je besplatno individualno psihološko savetovanje, koje je nedavno pokrenuto, od velike važnosti.

Parovima i pojedincima je teško da se nose s problemom neplodnosti, a ovaj on neretko može da obuzme celokupan život, utiče na emocije i na psihološka i sociološka stanja.  


„Neplodnost je problem koji utiče na više sfera u životu. Parovi se prvenstveno suočavaju sa ogromnom količinom tuge, anskioznošću i depresijom“, rekla je, gostujući u Jutarnjem programu RTS, Sandra Jovanović, predsednica Udruženja „Šansa za roditeljstvo“.

Naglasila je da su takođe neretko, prisutni finansijski problemi i poremećeni odnosi u braku.

„U okviru Centra za vantelesnu oplodnju, koji je pokrenut u okviru fondacije Nije svejedno, Ministarstva zdravlja, konačno parovima možemo da obezbedimo besplatnu pravnu pomoć“, dodala je Jovanovićeva.

Statistika kaže da se svaki šesti par suočava sa problemom neplodnosti.

„Rešenje postoji, medicina je napredovala, imamo vantelesnu oplodnju, inseminaciju, opcije kao što je surogat-materinstvo, dakle, postoje opcije, samo treba pričati o njima“, izjavila Jovanovićeva.

Zbog mentaliteta, predrasuda i društvenog okruženja, desi se da neki parovi o svojim naporima za dobijanje potomstva – ćute. Ipak, treba zatražiti stručnu pomoć.
Broj za pomoć: 0800 333 030

Centar za mentalno zdravlje, počinje sa prvim aktivnostima pružanja podrške parovima i pojedincima borbi za potomstvo, jer će svim zainteresovanima sada biti omogućena besplatna psihološka podrška, odnosno besplatno individualno psihološko savetovanje.

Za zakazivanje termina psihološkog savetovanja neophodno je okrenuti broj telefona: 0800 333 030.

Stručnjaci rade sa svima koji se prijave za pomoć, već posle prvog razgovora se dogovaraju budući koraci.

Skupština Srbije konačno je u maju usvojila podzakonska akta koja prate Novi Zakon o lečenju neplodnosti.

„Ipak, postoji problem nedovoljnog broja donora i nadam se da će ove godine biti većih mogućnosti za donatore, to je ostalo da zaživi, jer veliki broj parova odlazi u inostranstvo po donaciju reproduktivnih ćelija“, objasnila je Jovanovićeva.

Zakonski, i žene koje nemaju partnera, mogu ostvariti potomstvo putem donora. To je velika i značajna novina koje je uređena posebnim Pravilnikom.

Svi potencijalni donori se mogu javiti Banci reproduktivih ćelija u Klinici Višegradskoj ulici u Beogradu. Princip je takav da jedan donor ide na jednog primaoca.

 

 

 

Izvor: Rts

Foto: Pixabay

Povezane teme

Memorandum o razumevanju da bi se obezbedilo dovoljno krvi... Ministar zdravlja Zlatibor Lončar potpisao je danas sa predstavnicima Saveza udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Memorandum o razumevanju, kojim je definisana ...

Vitamin B17 iz koštica kajsije uništava ćelije raka, dokazuje i nauka... Koštice kajsije su se odavno koristile za lečenje i prevenciju mnogih bolesti. Najnovija istraživanja su pokazala da je zaista reč o odlično imunolo&s...

Neuroza... Za razliku od organskih oboljenja, uslovljenih poremećajem jednog ili više organa, neuroze spadaju u takozvana funkcionalna oboljenja. Ovaj naziv ukaz...

Da li sam dobra majka?... Možda će vam zvučati nevjerovatno, ali ja se nikada nisam pitala “Da li sam dobra majka?” Prvo, znam koliko volim svoju djecu, a što je kr...

Kako ostvariti bliskost... „Ovo je zapovest Moja, da ljubite jedni duge kao što Ja vas ljubim“  Jv.15.12 Biblija (Novi Zavet) Biti blizak sa drugom osobom. Na ...

septembar 14 2019

Strah nas čuva, fobije predstavljaju problem

Gotovo da ne postoji osoba koja nema neki strah, bilo da je reč o visini,…
jun 07 2017

Ljubav se ne prodaje, sreća se ne kupuje

Gordana Suvajac je ličnost razigranog duha i bogate mašte. U toku gimnazije i na studijama…
septembar 19 2016

Plivanje je najbolja rekreacija za trudnice

Plivanje u trudnoći je najbolji izbor rekreacije u kojem se trudnica dobro razgibava i opušta…

Balkan Life News

Photo By Balkan IN

photo3.jpg

Skrining aparati uručeni Kosovskoj Mitrovici i Gračanici

KOSOVSKA MITROVICA - Skrining aparat za rano dijagnostikovanje oštećenja sluha kod novorođenčadi uručen je danas KBC-u u Kosovskoj Mitrovici.

Mesto za vašu reklamu

Balkan IN Magazin

Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.
Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.

Prijatelji

Sve o Labradorima

 DR MARKO JOVAŠEVIĆ – MENTALNO I FIZIČKO ZDRAVLJE

Foto

Janko Tipsarević