29. March 2023

Nada Bucević Nada Bucević prof. kineziologije, life coach

Mudrost življenja u miru i istini

Postoji uvreženo mišljenje koje potiče iz novovekovnog spora racionalista i empirista da se radjamo kao „tabula rasa“. Koji je Vaš odgovor na to?

- Jedni se slažu da je dijete tabula rasa, drugi ne. Moje mišljenje je da je istina negdje u sredini. Postoje djelovi osobnosti s kojim se rodimo, dok se s druge strane karakter stvara. Kao i mjerila vrijednosti.


Čini se da deca ne znaju za strah. Kasnije se on, ipak, nalazi u nama. Da li mi, zapravo, gubimo slobodu dok prolazimo kroz uobičajeni proces vaspitanja i socijalizacije?

- Bebe dokazuju da nam strah nije urođen. Tome svjedoči svatko tko ima malo dijete. Ono će puzati po rubu kreveta potpuno nesvjesno opasnosti pada, s druge strane čim prvi put padne postaje svjesno opasnosti. Ovaj mehanizam nam služi. Strah je okidač opreza koji zapravo štiti život. A gubitak slobode ovisi o onima koji nas odgajaju i usmjeravaju. Osobno pokušavam zadržati balans izražene osobnosti moje kćeri nasuprot vrijednostima i pravilima koje će joj služiti u životu.

Možemo li da napravimo razliku izmedju religije i duhovnosti?

- Razlika postoji. Religija je organizirani sustav vjerovanja nekog društva, dok je duhovnost osobni sustav vjerovanja pojedinca. Jedno ne isključuje nužno drugo, ali i mogu postojati neovisno jedno o drugom.


Šta Vas je pokrenulo da tragate za sobom, za onim ko jeste, zapravo?

- Ponekad mi se čini da je to bila Inteligencija. Čak i logika. Neinteligentno i nelogično mi je bilo prihvatiti da je život ono što je društvo generalno govorilo da život jest. Prosjek me nije zanimao, a društvo ne zanimaju pojedinci. Mene je oduvijek zanimalo tko sam i što je život. Vjerovala sam da ću sama najbolje doći do odgovora, a i tim putem su me usmjeravali oni koji su mi imponirali svojim životom i uspjehom.


Čovek se često oseća izgubljenim izmedju religijskih dogmi, društvenog ustrojstva, očekivanja, usadjenih uverenja, neostvarenostih želja…onda trazi put istine i izbavljenja. Kako naci mir, pronaći balans? Od čega krenuti?

- Od sebe. Od spoznaje da nitko ne zna što je najbolje za vas od vas samih. Krenite od kritičkog promišljanja, postavljanja pitanja, traganja za odgovorima. Kad je nešto Istina, ona je zapravo univerzalna i nije privilegija odabranih. A mir pronađete tako da mir pratite. On može biti različit pojam za svih, ali ga svi jednako osjećamo...To je univerzalnost ove Istine.

Vi ste profesor kineziologije, televizijski voditelj, life coach, instruktor yoge…I čini se da je sve u službi podizanja svesti. Vi ste kreator svoje stvarnosti. Može li to svako da bude?

-Svatko i jest kreator vlastite stvarnosti znao to ili ne. Kreiramo život svijesno ili nesvijesno.
Kad tu istinu spoznate i prihvatite, nije li onda mudrije kreirati ga svijesno? Rano sam primjetila da se mnogi Učitelji možda ne slažu po nekim pitanjima, ali svi po pitanju misli govore isto. Baš svi. –„ Vlastitim mislima kreiraš vlastiti život, ili život ti se pretvara u ono što misliš.“ Ja se nisam pravila mudrija od najmudrijih koji su svoju mudrost dokazali vlastitim životima, već sam im povjerovala i odlučila to testirati. Danas tu Istinu prenosim dalje...

Na čemu se temelji Vaše znanje o Istini koju propovedate? Mnogi Vas doživljavaju kao svojevrsnog modernog mesiju.

- Moje znanje o Istini temelji se na Istini. Započela je s vjerom koja je potvrdom postala znanje, a znanje je iskustvom postalo mudrost. Ne moja mudrost, već mudrost Istine. Oni koji me doživljavaju kao modernog Mesiju promašili su Istinu koju prenosim.
Takvi njeguju kult ličnosti umjesto Poruke koja je važnija i vrijednija od mene.
Ja sam mesija koliko i oni. Mesija koji zaslužuje taj naziv zove se Isus Krist, a on je rekao – „Ono što mogu ja, možete i Vi...“

Vaše radionice Safari duha namenjene su roditeljima i deci. Kakva je koncepcija, do kakvih saznanja dolaze polaznici?

- Osnovni koncept je temeljen na Safari duha knjizi o mudrosti odgoja. Primarni fokus je razvoj Emocionalne Inteligencije koja je maksimalno zapostavljanja u današnjem odgojno obrazovnom sustavu, a važnija je i vrijednija od intelektualne inteligencije. U isključivoj interakciji roditelja i djece prolazimo na vrlo zabavan način teme – Zahvalnost, Samopouzdanje, Empatija, Oslobađanje strahova, Izražavanje osjećaja, Mašta, Sreća, Samosvijest, Koncentracija i Prisutnost. Djeca dolaze do spoznaje istine o sebi samima, a roditelji spoznaju mudrost odgoja do smjera koji svaki roditelj želi, a to je sretno dijete.

 


Živite po principu Zakona privlačenja. Kako to praktično izgleda?

- To izgleda tako da ni trenutka ne zaboravite da Zakon privlačenja postoji i stvaran je koliko i zakon gravitacije. Nećete skočiti sa zgrade jer znate da će vas zakon gravitacije privuči tlu i čeka vas udarac. Jednom vas je bilo dovoljno upozoriti na to.
Kada znate da je naša baza energija i vibracija kao i svemu što vidite oko sebe, a ovo dokazuje fizika, tada znate da svojom energijom u svakom trenutku privlačite iskustva sukladna vašoj vibraciji. U praksi to znači savladati vještinom kontrole vlastitih misli i tako izabirati emocije na koje djeluje zakon privlačenja.
Kontrola života po zakonu privlačenja započinje kontrolom misli.
Ne živim po principu zakona privlačenja, nego po principu vlastitog mira, a zakon privlačenja me samo podržava u tome.


Kakav je značaj meditacije?

- Značaj je izniman. Iovo potvrđuju sad već na stotine znanstvenih istraživanja. Svjetska Zdravstvena Organizacija je ovo znala već 1978.godine, kad je i službeno potvrdila njen značaj na svim psihofizičkim razinama. Meditacija je ta vještina preuzimanja kontrole nad vlastitim mislima i spoznaje svih dimenzija ljudskog bića. Sve više lječnika preporuča meditaciju u svrhu opuštanja i iscjeljenja, jer znanost ovo konstantno potvrđuje.


Kako vaspitavate Vase dete?

- Odgajam je tako da je moja najveća uloga pripremiti je za novu fazu života i da sam tu da joj uljepšam i olakšam život. Isto tako znam, a znanost dokazuje, da djetetu granice daju najdublji osjećaj sigurnosti i da ih djeca zapravo trebaju i žele. Dosljednost je ono u čemu sam upravo zbog toga beskompromisna. Odgajam je tako da znam da je primjer najsnažnija metoda odgoja, dok istovremeno njegujem njenu osobnost i njene potencijale.
Na razvoj Emocionalne Inteligencije stavila sam najveći naglasak. I na zabavu.

Da li se čovečanstvo duhovno budi?

- Sve je više onih koji shvaćaju istinske životne vrijednosti, no još uvijek premalo da svjedočimo globalnoj promjeni.

Kako uvek biti na putu ljubavi i duhovne ekspanzije? Kako živeti u Vortexu?

- Tako da to postavite kao svoj životni prioritet i vršite izbore koji tome služe. Život je sklop izbora, a izbori nisu neke grandiozne odluke koje donosimo tri puta godišnje. Izbor je svaka misao, svaki osjećaj i svako dijelo. Ako svaki izbor vršite iz ljubavi, naravno znajući što ljubav jest, uvijek ste na putu ljubavi.
Dok je duhovna ekspanzija kontinuirani proces osobnog samorazvoja kojem ste ili posvećeni ili ne. Ponovno je to stvar osobnog izbora i odluke. Osobna edukacija je pri tom nužna.
Vortex predstavlja čistu pozitivnu energiju i rezonira s najvišom vibracijom svijesti.
Njegovati tu svijest znači živjeti u vortexu...

Razgovor vodila Dragana Lilić

Povezane teme

Dnevna doza NADAhnuća... Blagdani. Bez obzira o kojem se radi, uvijek pozivaju na isto - Obitelj. Dugo sam razmišljala da li je Kreacija pravedna, jer nemamo svi isto djetinjs...

Nova knjiga Nade Bučević o trudnoći i svesnom majčinstvu... Bavljenje edukacijom drugih, prvenstveno, podrazumeva duboko poznavanje sebe. Stoga je proživljeno lično iskustvo najbolja platforma za davanje smernica onima k...

Šta, zapravo, pamtimo?... Šta pamtimo?Pokušajte odgovarati na ova pitanja. Ako ne uspijete, nemojte da vas to pokoleba. Samo pročitajte tekst do kraja i shvatit ćete por...

Volimo li jednom u životu ili više puta?... Volimo li jednom u životu ili više puta? Jučer mi je postavljeno to zanimljivo pitanje...Inače, hvala na svakom pitanju zbog kojeg i ja pronalazim odg...

Nepoštovanje su deca uvek od nekoga naučila... Obitelj se vozi u automobilu. Otac, majka i dva dječaka.Jedan od dječaka, ljut što mu majka nešto nije dozvolila, drsko je uvrijedi.Otac zausta...

maj 24 2018

Imam problem, blago meni!

Često se desi da je problem i neuspeh korisniji od uspeha.
avgust 24 2016

Prizrensko bilo života koje se obnavlja

Mali esej povodom knjige „Vraćam se“, Nade Hadži – Perić, posvećene Prizrenu
oktobar 09 2016

Čaj od đumbira protiv mučnine, bolova, stresa i još mnogo toga

Đumbir je jedan od najrasprostranjenijih začina u svetu. Ima neobičnu aromu, ali ju svi gotovo…

Balkan Life News

Photo By Balkan IN

photo2.jpg
Balkan IN

Kulturno informativni portal Balkan In.

Hram Svetog Save, Kripta

Čaj od rena za čišćenje pluća

Ren je vrlo zdrava biljka osim što daje pikantan ukus jelima. Koristili su ga još u antičkoj Grčkoj u razne svrhe pa i za lečenje. Naročito je delotvoran za čišćenje…

Mesto za vašu reklamu

Balkan IN Magazin

Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.
Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.

Prijatelji

Sve o Labradorima

 DR MARKO JOVAŠEVIĆ – MENTALNO I FIZIČKO ZDRAVLJE

Foto

Janko Tipsarević