18. July 2024

Saveti za trudnice

Trudnici jesu potrebni pažnja i razumevanje, ali to ne znači da okolina prema njoj treba da se ponaša kao da je “porculanska figurica”.

Ustvari, odnos okoline prema trudnoj ženi, najviše zavisi od njenog shvatanja sopstvene trudnoće. Ona ne bi trebalo da se prenemaže, jer to uglavnom nervira okolinu, ali ne treba ni da se ponaša kao da nije trudna. Nudimo vam korisne savete kako biste period svoje trudnoće učinili što lepšim, kako sebi tako i svojoj okolini.

Partner kao unutrašnja snaga

Čim saznate da ste u drugom stanju, sve počinje da se vrti oko bebe u vašem stomaku. Međutim, pored kvalitetne medicinske nege, vama su potrebni saosećanje, razumevanje za vaše probleme, brige i strahove – ukratko, mesto gde ćete moći da kažete sve što vam je na srcu. To mesto morate da potražite unutar svoje porodice, tačnije – u svom životnom partneru. Sada su vam njegova podrška, ljubav i nežnost od neprocenjive važnosti.

Usporite ritam – nikuda ne žurite!

Ako ste zaposleni, a većina žene jeste, primetićete da se mnogo brže umarate nego ranije. Za to su “krivi” hormoni koji se luče u trudnoći, a pomoću kojih vas priroda “tera” da usporite ritam, kako zbog sebe tako i zbog vaše još nerođene bebe. To, naravno, ne znači da treba da ležite po ceo dan, već da se odmarate onda kada osetite umor. Da biste povratili energiju i stabilizovali cirkulaciju, jedite energetske međuobroke: bananu sa medom, svež sir sa voćem, voćni jogurt, integralni hleb sa medom ili slično.

Ne slušajte uznemirujuće priče

Porođaj vas očekuje za nekoliko meseci. Većina trudnica počinje da se bavi ovim pitanjem u tzv. školicama za trudnice i to od sedmog meseca trudnoće. Ako je ikako moguće, držite se podalje od onih žena koje prepričavaju “horor” priče o neizdrživim bolovima, porođajnim mukama i stravičnim uslovima u porodilištu. Svaki je porođaj priča za sebe i zato nemojte da se opterećujete nepotrebnim strahovima.

Na vreme povedite računa o grudima

Stomak počinje da raste tek nakon četvrtog meseca trudnoće, pa mnoge žene odgađaju nošenje trudničke odeće što je moguće duže. Međutim, grudi počinju da se uvećavaju od samog početka. Zato nosite grudnjak odgovarajuće veličine, koji je udoban, od prirodnog materijala, sa širokim bretelama i koji vas neće stezati.

Zdrava ishrana ne znači robovanje

Zaboravite brojanje kalorija, vagu i specijalne recepte koji su namenjeni “isključivo” trudnicama. Dovoljno je da u svoju uobičajenu ishranu ubacite još jednu porciju voća i povrća, kao i da povećate unos mleka i mlečno-kiselkastih napitaka (jogurt, voćni jogurt, kiselo mleko…). Izbacite slatkiše, suhomesnate proizvode, čokoladu i gazirane sokove, a povećajte unos zelenog i svežeg povrća, nemasne ribe, mesa i integralnih žitarica, i možete biti sigurni da vaša beba dobija sve što joj je potrebno za normalan razvoj.

Organizujte pomagače

Ako već imate decu, onda veoma dobro znate šta vas čeka nakon porođaja: potrebni ste bebi 24 sata dnevno, sve ostalo pada u drugi plan. Nemojte da čekate da padnete na nos, a u vašem domu zavlada potpuni haos. Već sada se pobrinite za pomagače na koje ćete se moći osloniti u slučaju da vam je potrebna pomoć.

Pustite da vas vole, ali se ne prenemažite

Trudnice često pate od osećanja nesigurnosti, naročito kada je u pitanju odnos sa partnerom. Zbog oscilacija u nivou hormona često menjaju raspoloženja i očekuju podršku i razumevanje. Nemojte se snebivati da pokažete svoju potrebu za nežnošću, jer muškarci često čekaju da im date znak. Ponekad ne mogu da shvate vaše potrebe, pa im zato treba detaljno objasniti šta i zašto želite.

Ojačajte svoja leđa

Kako se stomak povećava i beba raste, menja se vaše držanje, što prouzrokuje bol u krstima. Kod žena koje po čitav dan sede za pisaćim stolom ovaj problem ume da bude izraženiji. Stomak je stisnut, leđa i ramena su spuštena, javljaju se bolovi. Brzu pomoć donosi lagana masaža leđa: sedite na stolicu sa čvrstim naslonom, između stolice i leđa stavite jednu ili dve teniske loptice i sami se masirajte malim, kružnim pokretima.

Pijte mnogo raznovrsne tečnosti

Podstaknite rad bubrega i ubrzajte metabolizam pijući mnogo tečnosti. Voćni sokovi i mleko su zdravi, ali nećete moći da popijete dva litra na dan. Najvažnije je da kombinujete razne vrste tečnosti. Malo mineralne vode, malo obične vode, šolju-dve biljnog čaja, čašu voćnog soka bez šećera – na taj način ćete svom organizmu obezbediti mnogo korisnih materija.

Ljuljuškajte se sa svojom bebom

Uspostavite “vezu” sa svojom bebom, što je moguće ranije. Još uvek nerođene bebe vole nežno ljuljuškanje – na ležaljki, ljuljaški ili u naručju budućeg tate. Milujte svoj stomak i govorite nežne reči svojoj bebi – na taj način ćete steći saopouzdanje i mir, kako za sebe tako i za dete koje raste u vašem telu.

Zatvor? Jednostavno rešenje je disanje

Hormoni koji se pojačano luče u toku trudnoće, nažalost, ulenjuju creva. Pored toga, preparati gvožđa i magnezijuma, koji se često prepisuju budućim majkama, još više utiču na pojavu zatvora. Pored mekinja pomažu kretanje, šetnja, gimnastika i sportske aktivnosti bez preteranog naprezanja. Time se podstiče “disanje” stomaka čime se i creva pokreću da rade. Čak i dok sedite, možete učiniti nešto korisno za svoju probavu: dok boravite na svežem vazduhu, duboko udahnite, zadržite dah sekund-dva, a zatim polako izdahnite na usta. Time se vrši “aerizacija” organizma i podstiče izlučivanje. Ponovite vežbu najmanje deset puta.

Izborite se protiv gorušice

Mnoge žene pred kraj trudnoće pate od jake gorušice. To se dešava zato što uvećana materica pritiska želudac, pa dolazi do vraćanja kiseline. Priče da pojava gorušice znači da bebi “raste kosa” su, u najmanju ruku, smešne. Postoje lekovi kojima se smanjuje količina kiseline u želucu i koji nisu štetni po organizam trudnice. Međutim, mnogo je pametnije da se protiv ove neprijatne pojave izborite na prirodan način: sameljite slatki badem, umešajte ga u mlaku vodu ili mleko i pijte u malim gutljajima.

Neka vam noći budu što udobnije!

Teško da ćete u poslednjim mesecima trudnoće moći mirno da prespavate celu noć. Ne možete da se namestite, morate u toalet, beba se probudila, pa je rešila da se protegne… Ipak, pokušajte sebi da olakšate spavanje tako što ćete se podbočiti nekim jastukom i pronaći što udobniji položaj. Na tržištu postoje jastuci u obliku polumeseca koji su specijalno dizajnirani za trudnice i dojilje. Imaćete bolji san ukoliko vam partner pre odlaska u krevet izmasira stopala lavandinim uljem.

Uživajte u smišljanju imena svojoj bebi

Ako vam na ultrazvučnom pregledu lekar nije saopštio pol deteta, ili vi jednostavno niste želeli da ga saznate, razmislite o imenu deteta pre nego što se rodi. Opustite se u naručju svog supruga, svako do vas neka uzme komad papira i neka zapiše predloge za imena devojčica i dečaka. Zatim razmenite spiskove, eliminišite imena koja vam se ne dopadaju, a zatim od preostalih zajedno izaberite po jedno. Ili, ako želite da izbor bude “neutralan”, ubacite papiriće sa imenima u dva šešira, jedan za ženska imena, drugi za muška. Iz jednog šešira ime izvucite vi, a iz drugog vaš suprug.

 

 

Autor: Life Content

Povezane teme

Ne cedite voće i povrće... Kada cedite sveže voće i povrće, uklanjate im vlakna – ključni sastojak koji održava osećaj sitosti do sledećeg obroka.   Ono što ostaje...

Blagodati joge... Veoma je bitno na koji način opuštate svoje telo. Vežbanjem stičete sposobnost da vas ne savladaju brz životni ritam i stres, da čujete i vidite svoje un...

Kivi, voće za dobar dan i san... Nacionalno voće Kine, njegovo veličanstvo kivi, u narodu je popularno po svom plodu, koji se koristi u ishrani, mada je sve ćešća upotreba njegovog ploda...

Šta se sve dešava sa telom u trudnoći... Trudnoća je prilično nesvakidašnje iskustvo - mentalno, emocionalno i fizičko. Međutim, to i nije neko iznenađenje budući da u vama raste jedno malo ljud...

Simptomi anemije u trudnoći... Anemija nije obavezan pratilac trudnoće, ali se često javlja kod žena koje su u drugom stanju, pa tako gotovo 20 % trudnica ima anemiju. Do toga dolazi jer j...

avgust 03 2018

Nefunkcionalne roditeljske uloge

Svaki roditelj svome detetu misli najbolje (ali da li i kroz dela to pokazuje?).
januar 17 2020

Koliko znamo o muzici iz doba antičke civilizacije

Od svih područja delatnosti i filozofije iz perioda antičke civilizacije, o muzici znamo najmanje. Nematerijalan…
jun 02 2017

Mitovi o ishrani

Danas imamo mitove u ishrani da je meso neophodno za život čoveka iako trećina čovečanstva…

Balkan Life News

Photo By Balkan IN

photo3.jpg
Balkan IN

Kulturno informativni portal Balkan In.

Hram Svetog Save, Kripta

Počeo 50. Bitef

Jubilarni 50. Bitef, pod sloganom "Na leđima mahnitog bika, počeo je danom Prologa, u okviru koga će biti otvorene četiri izložbe objedinjene nazivom "Nebo nad Bitefom", a posvećene istorijatu festivala,…

Mesto za vašu reklamu

Balkan IN Magazin

Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.
Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.

Prijatelji

Sve o Labradorima

 DR MARKO JOVAŠEVIĆ – MENTALNO I FIZIČKO ZDRAVLJE

Foto

Janko Tipsarević