18. May 2024

Dodeljene Ćopićeve nagrade

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U salonu Kluba Srpske akademije nauka i umetnosti danas su uručene nagrade Zadužbine Branko Ćopić za prozu - Dejanu Stankoviću za roman "Estoril", i za poeziju - Miću Cvijetiću za knjigu "Svet i kuća”

U romanu "Estoril" u izdanju Geopetike, "utemeljnom u imaginativnoj projekciji detaljnih istraživanja", Stanković obrađuje susrete izuzetno različitih ljudi iz raznih krajeva sveta u veoma specifičnom i politički neutralnom portugalskom kontekstu u vreme Drugog svetskog rata.

Ti susreti zbivaju se u hotelu "Estoril", koji je bio stecište mnogih stranih došljaka i špijunsko gnezdo mnogih obaveštajnih službi.

U zbirci pesama "Svet i kuća" (izdavač Srpska književna zadruga) Cvijetić priziva rane devedesete godine 20. veka, kad se "zemlja u krvi raspadala", kao i ponešto od onog u tom rasulu što je pesnik izgubio - od svog "bibliotečkog vrta" do poslednje cigarete i sna o povratku.

Dok se rastaje sa gradom u plamenu u kome nestaju njegov dom i "jedna besudna zemlja", pesniku ostaje samo da "premerava dno tamnih čaša i luta od mišje rupe do sigurne kuće na blagoslovenoj periferiji".

U svojoj besedi akademik Bećović inače član Upravog odbora zužbine, podsetio je na delo akademika Svetozara Koljevića. Nagrada je trebalo da bude uručena 16. juna, ali je svečanost odložena zbog iznenadne smrti Koljevića. Negovo slovo o romanu Stankovića, napisano neposredno pre smrti, pročitala je akademik Nada Milošević Đorđević.

U romanu "Estoril", akademik Svetozar Koljević, koji je u međuvremenu preminuo, a njegovu besedu povodom romana pročitala je akademik Nada Milošević Đorđević, napisao je da smo dobili novu varijantu obrade internacionalne teme.

Knjiga ima naglašena obeležja istorijskog romana. To je roman u kome je reč o portugalskim starosedeocima u susretima s izbeglicama, emigrantima i ljudima kojima je Portugalija samo usputna stanica u bekstvu u neku drugu zemlju.

Za razliku od kriminalističkih romana u kojima, po pravilu, postoji zaplet i rasplet u kojem sve na kraju postaje jasno, u romanu "Estoril" sve ostaje do kraja pod znacima kojekakvih upitnika, često uronjenih u igre humorističkog ili ironičnog podteksta.

Uz žaljenje što nije imao priliku da upozna Svetozara Koljevića, i uz napomenu da mu je ovo prvo javno priznanje, Stanković je rekao da je Branko Ćopić njegov omiljeni pripovedač iz detinjstva, da je iz njegovih knjiga naučio da čita i da je njegovim pričama verovao.

Zbirka pesama "Svet i kuća", koju čini sedam ciklusa, plod je estetski pročišćenog pesničkog iskustva: ništa u njoj nije ishitreno rečeno, a ono što je rečeno, to je stvarno doživljeno i ostalo da se s mukom i dalje preživljava, istakao je akademik Milosav Tešić.

Nagrada ga je obradovala, rekao je Cvijetić, iz najmanje dva razloga: prvo što je u nju, kao prepoznatljiv amblem, ugrađeno ime Branka Ćopića, velikana srpske književnosti i jezika, a zartim i što su odluku o priznanju donela visokocenjena imena naše naučne i književne misli koje, ponaosob, ničim nije zadužio, a neke čak i ne poznaje lično. Ovo je, kako je rekao, izgovorio jer zna da se mnoga priznanja, pa i književna, često svode na vraćanje dugova, što, dodao je, godinama prati, i izbliza, i iz daleka.

 

Izvor: Tanjug

Povezane teme

Beogradska filharmonija nastavlja sa koncertima za bebe... Beogradska filharmonija najavila je da će u septembru organizovati šest novih koncerata za bebe. Orkestar je spremio nov repertoar za publiku od nula ...

Pod formom demokratije, izjednačene su prave i nikakve vrednosti... Dragan Lakićević je srpski pesnik, pripovedač, romansijer, tumač i priređivač književnosti. Prevođen je na ruski, grčki, engleski, nemački, švedski, hola...

Koliko znamo o muzici iz doba antičke civilizacije... Od svih područja delatnosti i filozofije iz perioda antičke civilizacije, o muzici znamo najmanje. Nematerijalan u svojoj biti i time zagonetniji, taj dar bogov...

U toku je treći Međunarodni književni festival - INĐIJA PRO POET 2019... U toku je treći po redu, Međunarodni književni festival -INĐIJA PRO POET 2019. INĐIJA PRO POET 2019 u svome trećem izdanju ima već karakter velikog, ozbiljno...

Svi smo TESLIJANCI a da toga nismo svesni... Srpski narod se vratio u rodovsku zajednicu, što je izvorno i prirodno stanje celog čovečanstva. Ovo je prekretnica civilizacije. Na planeti se budi N...

Pročitano 3570 puta Poslednji put izmenjeno septembar 29 2016
decembar 22 2016

Živeti svoju svrhu

Postoji urbana legenda koja kaže da negde tamo postoji zemlja u kojoj svi žive svoju…
maj 03 2017

Spiritualni bulevar za uzvišene domašaje

Ilija Šaula već izvesno vreme posvećeno profiliše svoj literarni iskaz usmeren ka duhovnosti, ka spoznajama…
septembar 08 2016

Sat vremena u kadi sagori više kalorija od pola sata pešačenja

U nedavno sprovedenom istraživanju naučnici su dokazali da kilogrami mogu otići uz pomoć vrelih kupki…

Balkan Life News

Photo By Balkan IN

photo4.jpg
Balkan IN

Kulturno informativni portal Balkan In.

Hram Svetog Save, Kripta

Ispovedanje kolektivne tragike

Srpska književnost obogaćena je novim  delom još  jednog letopisca  Mostara i hercegovačkog podneblja koje je u svom izvanrednom  proznom opusu ovekovečio Radoslav Bratić, a pesnički podigao na pijedestal neprolaznog, rođeni …

Mesto za vašu reklamu

Balkan IN Magazin

Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.
Kulturno informativni portal Balkan In obuhvata segmente - politika, vesti, kultura, umetnost, nauka, medicina, sport, zdravlje i priroda, autromobilizam, moda, putovanja.

Prijatelji

Sve o Labradorima

 DR MARKO JOVAŠEVIĆ – MENTALNO I FIZIČKO ZDRAVLJE

Foto

Janko Tipsarević